Bezpieczne grzybobranie

W związku z ostatnimi przypadkami zatruć grzybami, przypominamy, że zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia!

Pomocy w rozpoznawaniu grzybów udzielają:

  • Grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych
    i suszonych,
  • Klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.

Wątpliwości dotyczące zebranych okazów można skonsultować z grzyboznawcą Powiatowej  Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Targu, który udziela porad grzybowych w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów
w poniedziałki i czwartki  w godzinach 8:00 – 10:00

WAŻNE!

Udając się na grzybobranie należy kierować się poniższymi zasadami:

  1. Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
  2. Zbieraj tylko te grzyby, które znasz, a najlepiej skonsultuj zbiory
    z grzyboznawcą.
  3. Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
  4. Grzyby zbieraj do wiklinowego koszyka/łubianki.
  5. Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
  6. Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
  7. Unikaj zbyt małych/młodych grzybów!
  8. Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
  9. Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy.
  10. Nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
  11. Nie identyfikuj grzybów próbując ich!

Zatrucia Grzybami- Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne  podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn
w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc- Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.Czekając na pomoc medyczną należy sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

 Leczenie
Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów
i bagatelizują objawy. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów
i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe.

Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka, Gąska zielona.Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu
i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.

Spożywanie grzybów- Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

ulotka_grzybyGRZYBY_

broszura_A5__24-09

Podobny tekst

INFORMACJE O SPOSOBIE I ZASADACH DYSTRYBUCJI PREPARATU STABILNEGO JODU W GMINIE SPYTKOWICE NA WYPADEK ZDARZENIA RADIACYJNEGO

Dystrybucja tabletek z jodkiem potasu rozpocznie się w momencie zagrożenia na polecenie Wojewody Małopolskiego 

Ostrzeżenie meteorologiczne – opady śniegu/1

IMiGW ostrzega – opady śniegu/1

Skip to content